Svartsjuk, jag? Aldrig…

Bilder från utställningen Dansk Guldålder, Nationalmuseum, 2019

Att ha sex med någon man älskar o som älskar en tillbaka, är något otvivelaktigt ljust, härligt o positivt, det är alla överens om. Men tänk om man kan uppleva samma sak när den man älskar har sex med någon annan? Tänk att kunna vända på det som ger det smärtfulla stinget i bröstet o magen, till något med samma värme o ljus? I ett annat inlägg här så skriver vi om uttrycket Compersion, förmågan att njuta av att vi vet att den vi älskar njuter. Vi kallar ordet för ”ett smått fantastiskt ord” för att det ju är så till bredden fyllt av något positivt. Svartsjuka är Compersions raka motsats. Svartsjuka- stinget i bröstet o magen- avskyr man att känna. Stinget är något som det inte pratas så mycket om i den här världen för det får liksom inte höra hemma här, men visst kan det dyka upp…

Så vad handlar Stinget egentligen om?

Det är ju inte alls logiskt, att känna stinget. Vi tror ju inte på allvar att den vi älskar kommer att lämna oss, ersätta oss, med den som den har sex med, nej inte på allvar. Vi tror inte på att den kommer att bli kär i knullet på sexfesten. Det är ju absurt när man tänker på det. Men vissa av oss har ett barn i oss, ett barn som reagerar o ropar till oss som vuxna. Det barnet är inte säker på att det kan bli älskat, det tror att risken att bli lämnad hela tiden är överhängande. Plötsligt så spelar inte dom kärleksbetygelser man fått av sin älskade någon roll. Logiken kan omvandlas till en obehaglig känsla. Så nog måste vi försöka komma ihåg, även där mitt i sexröran, att Stinget inte är farligt, inte på riktigt.

Stinget kanske också handlar om den lilla rädslan av att hamna utanför en upplevelse den andra har, en upplevelse som påverkar den starkt, som ser ut att vara sååå jääävla härlig o som man tror att man själv inte kan ge den man älskar eller kan få vara en del av. Sen finns också rädslan för att den man älskar inte ska kunna säga sanningen. Att den tvingas bli osann för att skydda dig mot Stinget. Att den mildrar det den upplevde. Då smyger det sig in en osäkerhet i relationen, något som inte känns uppriktigt. Det är i alla fall tron. Stinget har att göra med att man tror att man aldrig kommer kunna bli övertygad om den andres ord: ”Det är dig jag älskar, det är dig jag har det fantastiskt med och vill leva med. Det här andra är härligt o kul, men det är ingenting i jämförelse!”

Men Stinget mildras i takt med att tilliten växer. Mildras o mildras, tills Stinget knappt nånsin dyker upp. Hur skapar vi tillit då, för det vill vi ju? Prata o prata mer. Våga att prata uppriktigt om Stinget, det som gör ont. Beskriv det, o tillåt dig att bli lugnad. Lita på kärleken helt enkelt. Våga visa dig sårbar o svag. Gör dig inte starkare än du känner dig.

O mer handfasta tips: innan ni ska ha sex med flera: boosta varandra med kärlek, med innerlig bekräftelse. Se till att det är ni som startar ihop o avslutar ihop. Landa efteråt tillsammans o prata igenom det ni upplevt. Prata prata o prata mer. Det som kan hända är faktiskt fantastiskt. Ni njuter tillsammans bara ni två, o ni njuter tillsammans med andra.

Ordet som ni kommer vilja tatuera in på bröstet är Compersion.

*

O här kommer en kommentar från en läsare (kommentarer är vi tacksamma för!)

Jag läste senaste inlägget. Men reagerade lite på: ”Vi tror ju inte på allvar att den vi älskar kommer att lämna oss, ersätta oss, med den som den har sex med, nej inte på allvar.”Men är det inte just det vi precis gör? Blir oroliga när vi ser den vi älskar ge någon annan en blick eller behandling som man själv inte tycker att man har upplevt själv t.ex. Hur kan man vara 100% säker. Det är väl det som gör att svartsjukan kan dyka upp. Par i denna livsstil kan också lämna varandra. Otrohet händer även här. Även om jag håller med till 100% att vi som är i denna värld är tusen gånger bättre på kommunikation med varandra än monogama par.

7 reaktioner till “Svartsjuk, jag? Aldrig…”

 1. Precis.. så bra beskrivet 👍🤩
  Nog har stinget dykt upp på ena axeln ibland men precis som ni skriver så är prata, prata mer o prata ännu mer a och o före och efter och mellan 😅.. o ja givetvis boosta varann❤️, självklart för oss men inte för alla
  Puss på er 💋

  Gillad av 1 person

 2. Jag tycker det var bra skrivet om Stinget som tenderar att dyka upp när man minst anar det. Tricket är ju just att erkänna det för vad det är, ett sting. Inte ihållande smärta. Erkänner man det inte växer det bara just till nåt annat än Sting. Till slut så säger man bara till Stinget då det kommer välkommen! så är det inget mer med det.
  Jag tror att man kan lära sig hantera svartsjuka om vill förstå att det är min känsla, dvs jag ansvarar för den helt och hållet, och ofta av ett barn som skriker.

  Jag fick hjälp av att hantera sting i början av denna karriär mycket av denna artikel.
  Svartsjuka, oavsett i sting eller smärtform, kan ju vara en salig blandning av olika känslor. När du börjar reda ut vilka känslorna är, så ser du ofta ett mönster och din egen historia. När du ser just din, fina känslor så blir det lätt att hantera.
  Läs därför dessa länkar och fundera på just dina.
  https://sexochsamhalle.wordpress.com/2014/10/07/4-olika-typer-svartsjuka/

  https://sexochsamhalle.wordpress.com/2015/08/06/fria-relationer-om-ansvar-och-att-hantera-svartsjuka/

  Gillad av 1 person

  1. Ja, precis så är det ju. Det handlar om att försöka titta på det som känns o förstå vilken typ av rädsla som situationen triggat. Det är helt enkelt jäkligt lärorikt att uppmärksamma sina Sting☺️
   O tack för dessa länkar. Vi ska definitivt kolla in dom. 😘

   Gilla

 3. […] vi sa, vi medger att sex är starka saker, så svartsjukan o stinget kan dyka upp. Men vi är inte rädda för dom känslorna. Det blir något vi delar, något vi […]

  Gilla

 4. […] Hur kändes det för dig?” ”Härligt! O jag är så glad att du hade det bra! Du bjöd mig på compersion. Tack”. ”Åh det gjorde jag så gärna!” ”Bet you did!” (Hi hi hi…) ”O vet du, idag […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s